"Mivel hitt..." (dec. 21.)

"Mivel hitt, azért áldozta fel Ábrahám Izsákot, amikor próbára tették; feláldozta egyszülöttjét, aki az ígéreteket kapta, mikor azt mondták neki: »Izsák utódait hívják majd utódaidnak«. Hitt ugyanis abban, hogy Istennek van hatalma a halálból is életre kelteni; ezért fiát - előképül - vissza is nyerte." (Zsid 11, 17-19)

"Mivel hitt...". A zsidókhoz írt levél ebben a szakaszában (11, 17-29) minden mondat ezzel kezdődik. Legszívesebben az egész szakaszt kimásoltam volna idézetnek, de mint tudjuk, a közösségi média nem fogékony a hosszú idézetekre :) Különben nagyon érdekes ahogy a szerző felsorolja az ószövetségi alakokat, hogy miként köszönhetik "sikereket" a hitnek. Mivel hittek az ígéreteknek, bármit el tudtak érni. Neveik azért maradt fent, mert nagy dolgokat vittek véghez a hitüknek köszönhetően.

Akár ma is folytathatnánk ezt a felsorolást:

"Mivel hitt, be tudta fejezni az iskolát, munkát tudott találni, és családot alapított."

"Mivel hitt, és kitartott, megtalálta élete párját, és ketten boldog életet leéltek, szeretetben."

"Mivel hitt, meg tudott bocsátani régi barátjának, mert a múltban valamivel megsértette, amire valójában már egyikük se emlékszik."

Mivel hitt, fel tudott gyógyulni betegségéből, és befejezte élete nagy művét."

"Mivel hitt, aznap reggel is képes volt felkelni, el elindítani azt a napot, amikor az egész élete megváltozott."

És még sok sok dologgal sorolhatnám. Egy a lényeg. Az igazak, a szentek, és a boldog emberek azért értek el mindent az életben, amire vágytak...

"Mivel hittek..."

További szép napot!